Alzheimer Café Országos találkozója Győrben

2019.03.18.

2019. április 12-én Győrben tartották az Alzheimer Cafék országos találkozóját, hogy megünnepeljék, hogy öt évvel ezelőtt Magyarországon is útjának indult ez a kezdeményezés.
Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a konferencia megnyitóján elmondta, hogy milyen fontos az orvosi és a szociális segítség mellett a szemléletformálás is, hiszen a betegség korai felismerése és elfogadása kitolhatóvá tenné a súlyos tünetek jelentkezését. Ebben a szemléletformálásban kitüntetett szerepet töltenek be az önkéntesek által fölkarolt Alzheimer Cafék is.
A több néven is futó mozgalmat Alzheimer Café néven 1997-ben Hollandiában hozták létre a célból, hogy a betegség természetes elfogadását elősegítsék, a betegek és családtagjaik megértést és segítséget kapjanak. Az első hazai Alzheimer Cafét Győrben hozták létre, amely híre hamar elterjedt és más településeken is meggyökeresedett ez a mozgalom, mondta el dr. Menyhárt Miklós, az első Alzheimer Café szervezője.
Panker Mihály, Győr önkormányzatának humánpolitikai főosztályvezetője kihangsú-lyozta, hogy Győrnek idősbarát városként kiemelt feladata a demenciával élőkről való gondoskodás, ennek jegyében kiterjedt, összetett szolgáltatásokat nyújtanak a demenciával élőknek és családtagjaiknak.
A konferencián Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztérium idősügyi és nyugdíjbiztosítási főosztályának vezetője elmondta, hogy a várható élettartam kitolódása örömteli folyamat, de nem mindegy, hogy az idősek életminősége miképpen alakul. Úgy látja, hogy a demencia egyre több idős embert érint, és elmondta, hogy az egészségügyi és a szociális területnek komoly feladata van e téren.
Dr. Egervári Ágnes a Katolikus Szeretetszolgálat INDA programját és annak most indult folytatását ismertette a hallgatósággal, mely programban a győri EESZI konzorciumi partner. Az INDA projekt azt célozta, hogy föltárja a demencia gondozásához kapcsolódó szolgáltatások szükségleteit, és azokra fókuszálva rugalmas, komplex gondozási programot dolgozzon ki, valamint több lépésből álló program keretében felhívják a társadalom figyelmét a demenciával élő személyekre, a demencia korai felismerése és komplex gondozása fontosságára. Az INDA 2 folytatásként az INDA programban föltárt szükségletek lokális adaptációját tűzte ki célul, mondta Egervári Ágnes. Emellett beszélt az INDEED (Innovation for Dementia in the Danube Region) projektről is, mely egy tíz ország konzorciumából álló nemzetközi projekt, melynek célja a demencia ellátás Duna régióban történő javítása. Az INDEED különböző demenciaellátásban érintett szakmabelieknek kidolgozott interprofesszionális oktatási modulokat hoz létre, illetve döntéshozók bevonásával keresi a különböző releváns szempontokat és feltárja a különböző országokban található jó gyakorlatokat, fejtette ki Dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója.

 

visszalépés...